wtorek, 13 listopada 2012

Surówka mung

Istnieją sprzęty kuchenne, bez których nie wyobrażam sobie zdrowego odżywiania. Wśród nich znajduje się wielofunkcyjny mikser firmy Predom-Zelmer, który chociaż starszy ode mnie*, zadziwiająco dobrze sprawdza się w przygotowywaniu kremów, sosów, koktajli, past i innych dobrych rzeczy.

*lub młodszy o parę miesięcy, jeśli widniejące na mikserze 09/85 oznacza datę produkcji

Równie ważne miejsce zajmuje w mojej kuchni wysłużona trzypiętrowa kiełkownica. Hoduję w niej głównie kiełki fasolki mung, które po prostu uwielbiam za szybkość wzrostu, świetny smak i bogactwo żelaza (kiedyś w ciągu miesiąca wyszłam dzięki nim z lekkiej anemii).

Plastikowa przyjaciółka każdego weg(etari)anina :)

No, dobrze, po powyższej nudnej prezentacji ulubionych kuchennych sprzętów, przechodzę do rzeczy. 
Proszę Państwa, oto pyszna, apetyczna i bardzo zdrowa surówka mung!

  Składniki: 2 "piętra" kiełków fasolki mung (ok. 2 szklanki), 2 łodygi selera naciowego, 1 zielona papryka, 1 duża marchewka,  
5 rzodkiewek, 1/2 kalarepy, 1/2 małej czerwonej cebuli 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz