środa, 31 października 2012

Mleko i twarożek z orzechów włoskich

Niestety nie pamiętam, skąd zaczerpnęłam ten przepis (spisałam go sobie jakiś czas temu), ale mimo wszystko go powielę (mając nadzieję, że autor nie będzie miał tego za złe ;)
(późniejszy dopisek: receptura pochodzi z bloga Wegan Nerd!)

1 kubek orzechów włoskich przesypujemy do miski i zalewamy zimną wodą.
Następnego dnia orzechy kilkakrotnie płuczemy, później wrzucamy do blendera, zalewamy dwoma kubkami zimnej wody, dodajemy 2 łyżeczki cukru waniliowego i miksujemy.
Przecedzamy przez gazę lub gęste sitko.

Z podanych proporcji otrzymujemy kubek mleka i pół miseczki twarożku.

Część twarożku od razu wykorzystałam do wykonania szybkiego II śniadania (dodałam łyżeczkę syropu z agawy, łyżkę płatków owsianych, pół jabłka i trochę ananasa z puszki). 
Pycha! Polecam każdemu :)

*
Polecam również naleśniki z powyższym twarożkiem, cukrem waniliowym i rodzynkami
polane powidłami śliwkowymi. Istna rozpusta! ;) (lecz raz na jakiś czas można sobie dogodzić)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz