poniedziałek, 29 października 2012

Zupa z pieczonej dyni

Przyznam się bez bicia, że chociaż dynia faszerowana okarą okazała się udanym eksperymentem, nie daliśmy rady spożyć jej całej (farsz wyjedliśmy, lecz większa część warzywa pozostała nietknięta ludzkim zębem ;).
Z tego co zostało ugotowałam wczoraj sycącą, zawiesistą zupę.


Składniki:
3/4 małej pieczonej dyni
1 mały bakłażan
1 mała cebula
1 mały por
1/2 selera
2 pietruszki
2 ziemniaki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe

Do dużego garnka wrzucić: obrane i pokrojone ziemniaki, pietruszki, seler i pokrojony w paseczki por. Zalać wodą. Gdy zupa zacznie się gotować, dołożyć obrany i pokrojony w kostkę bakłażan, pokrojoną dynię, podsmażoną na oleju cebulkę, liście laurowe i koncentrat. Przyprawić wg uznania. Gotować ok. godziny. Mniam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz