poniedziałek, 21 marca 2016

Błyskawiczne rolady z jarmużem

Wielorybek ma już roczek. <3
Obchody urodzin odbyły się u Teściów, co nie zwalniało rodziców (czyt. matki - ech... ;) jubilatki od przygotowania części poczęstunku dla licznych gości. Wykonałam m.in. dwie jarmużowe rolady z ciasta francuskiego, które dotychczas świetnie sprawdzały się podczas wieczorków brydżowych. Są smaczne, dość efektowne i bardzo proste w przygotowaniu. Polecam! :)


Składniki:
(na dwie rolady)
200 g jarmużu (1 opakowanie)
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula lub 1/2 dużej
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz, pieprz ziołowy, maleńka szczypta chili
2 opakowania ciasta francuskiego

Jarmuż poddajemy wstępnej obróbce (tj. zalewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą), odciskamy i kroimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę, oliwę i przyprawy. Mieszamy.  Na każdy rozwinięty arkusz ciasta francuskiego nakładamy farsz - rozprowadzamy go po jednej jego stronie na niemal całej szerokości, zawijamy w możliwie ciasny rulonik, który na końcach  i miejscu łączenia brzegu z całością "zaklejamy". Pieczemy w piekarniku do momentu zarumienienia ciasta.

1 komentarz: