sobota, 20 lutego 2016

Cieciorkowy obiad

Szukam właściwych słów, aby nazwać smaczne i sycące danie, które zaimprowizowałam ostatnio rodzinie na obiad, lecz nie znajduję. ;) Jest to rodzaj purée z ciecierzycy wzbogacone dwoma biało-zielonymi warzywami. Zapraszam...



Składniki:
1 fenkuł
1/2 pora (liście zielone i białe)
2 kubki ugotowanej ciecierzycy
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy

Cebulową część fenkułu kroimy w kostkę, por w ćwierćtalarki i podsmażamy chwilę na oleju. Cieciorkę blendujemy z wodą w proporcji 2:1 i łączymy z warzywami na patelni. Dodajemy koncentrat i przyprawy (u mnie jedynie pieprz, pieprz ziołowy i rozmaryn; gdyby Wieloryb nie jadł z nami, sypnęłabym jeszcze ostrą paprykę i dużą szczyptę soli). Podajemy z ryżem/kaszą/makaronem, posypane posiekaną częścią "koprową" fenkułu.


Przy okazji zrobiłam N. błyskawiczny niemowlęcy hummus (czubata łyżka cieciorki, łyżeczka pasty tahini, pieprz ziołowy i tymianek).

 Na drugie śniadanie zjadła ze smakiem kilka takich kanapeczek. Gdzie jej się to mieści, nie wiem. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz