W zeszłym miesiącu poznałam dwa wspaniałe przepisy, które na stałe włączyłam do swego kulinarnego repertuaru: cieciorellę erVegana (pożeram ją sama w dwa dni - z pieczywem i bez :B) oraz harirę Jadłonomii.
Druga z wymienionych wyżej receptur stanowiła inspirację do powstania niniejszego sosu.
Składniki:
1 cebula
2-3 marchewki
2-3 marchewki
500 ml przecieru pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1 ziarno ziela angielskiego
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1 ziarno ziela angielskiego
Obrane i pokrojone w kostkę warzywa wrzucamy do garnka wraz z przyprawami. Podsmażamy je dwie-trzy minutki na oleju, stale mieszając. Wlewamy przecier i zawartość puszki. Gotujemy pod przykryciem pół godziny. Gotowe!
Wybornie smakuje z komosą ryżową i surówką z kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz