poniedziałek, 1 lutego 2016

Ryż z jabłkami

Zanim przejdę do przepisu, chciałabym się pochwalić. Otóż niniejszy blog został przyjęty do programu Weganizm. Spróbujesz? i od dziś dumnie nosi w swym szablonie logo tegoż niczym żołnierz odznaczenie ;) 
Niby rzecz niewielka, a cieszy. :)
 

Poniżej moja propozycja obiadu na słodko - ryż z jabłkami

Składniki:
3 torebki brązowego ryżu
3-4 jabłka, najlepiej słodkie i kruche
garść rodzynków

Ryż gotujemy. Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazdek nasiennych; tniemy w plasterki. 
W niewielkim naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ugotowany ryż i rodzynki oraz jabłka. 


Na samym wierzchu powinien znaleźć się ryż.  Przed wstawieniem dania do piekarnika można delikatnie skropić je wodą. Pieczemy pod przykryciem 40 minut w średniej temperaturze.


Piotr Bukartyk, Piasku ziarenka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz