środa, 2 grudnia 2015

Chili

Uwielbiam pikantne dania. Chili vel pieprz cayenne jest jedną z moich ulubionych przypraw - nie tylko znakomicie rozgrzewa, posiada także właściwości lecznicze (m.in. wzmacnia odporność organizmu i obniża poziom cholesterolu we krwi). Niektórzy twierdzą, że z powodzeniem zastępuje sól - czy tak jest w istocie, można dyskutować, na pewno, podobnie jak ona, znajduje w kulinariach szerokie zastosowanie. Doczekała się nawet swojej potrawy...


 CHILI

Składniki (cztery porcje obiadowe):
1 por
2 średnie cebule
1 papryka czerwona
250 g zielonej soczewicy
2 puszki pomidorów krojonych
1 puszka czerwonej fasoli
3/4 szklanki bulionu lub wody
sól, pieprz, chili, kumin, majeranek

Soczewicę płuczemy i gotujemy. W międzyczasie w drugim garnku podsmażamy na oleju pokrojone w kostkę cebule i paprykę oraz por pokrojony z półtalarki. Dodajemy zawartość puszek, bulion/wodę, ugotowaną soczewicę oraz przyprawy - pół łyżeczki kuminu (nada daniu wspaniałego orientalnego smaku), 2/3 łyżki stołowej chili, łyżeczkę majeranku, sól i pieprz według uznania. Gotujemy jeszcze z dziesięć minut, aż wszystko będzie miękkie i gorące. :) Chili świetnie smakuje posypane natką pietruszki lub jarmużem.

Wielorybek otrzymał zupkę na bazie pora i soczewicy. Na przystawkę zaś por surowy. ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz