QUASI CANELLONI Z PORA
Składniki:
2 grube pory
2 cebule
1 kostka bulionu warzywnego
1 opakowanie granulatu sojowego
1/2 szklanki jakiejś kaszy (u mnie był pęczak)
olej, oliwa z oliwek, przyprawy
1. Podsmażamy na oleju cebule pokrojone w kostkę.
2. Gotujemy kaszę - gdy już zmięknie, dodajemy do niej kostkę warzywną i granulat sojowy. Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Łączymy z cebulą, przyprawiamy i chwilę smażymy.
3. Oporządzamy pory - tj. wyrzucamy ze dwie wierzchnie warstwy, obcinamy końce, dokładnie myjemy - i dzielimy je na dwie-trzy części. Każdą część nacinamy wzdłuż do połowy średnicy.
4. Rozczapierzamy i wypełniamy kolejne ruloniki przygotowanym farszem. Niewykorzystane liście pora można przeznaczyć na surówkę lub składnik innego dania.
5. Układamy nasze quasi canelloni w niewysokim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Całość zalewamy oliwą z oliwek z przyprawami (świeże zioła zapewne byłyby lepsze). Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 150 stopni.
Gotowe! Te canelloni są dużo zdrowsze niż tradycyjne makaronowe, a przy tym tańsze i łatwiejsze w wypełnianiu.
Gotowe! Te canelloni są dużo zdrowsze niż tradycyjne makaronowe, a przy tym tańsze i łatwiejsze w wypełnianiu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz