piątek, 13 września 2013

Mężowskie risotto

Mój Mąż rzadko sam gotuje. Zazwyczaj przyrządzanie posiłków spoczywa na moich barkach, czasem działamy w kuchni razem. Jednak od pewnego czasu tworzy się u nas przyjemna świecka tradycja - wykonanie niedzielnego obiadu coraz częściej pozostawiam Ślubnemu. :)
Poniżej przedstawiam przepis na mężowskie risotto.

Składniki:
1 paczka kotletów sojowych
1 kostka bulionowa
3 torebki ryżu
2 puszki kukurydzy
6-8 ogórków konserwowych

Kotlety gotujemy w bulionie warzywnym. W międzyczasie  do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju i rozprowadzamy go po dnie i ściankach. Do środka wrzucamy kukurydzę z puszek (bez zalewy) i ogórki konserwowe pokrojowe w kosteczkę. Ugotowane kotlety sojowe również kroimy w ten sposób i dodajemy do dania. 


Na końcu dołączamy ugotowany ryż, przyprawiamy wedle uznania i mieszamy. Pieczemy risotto w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz