czwartek, 13 grudnia 2018

Pizza doskonała (chociaż bez sera)

Pizza pojawiła się na moim blogu już wcześniej (sześć lat temu - jak ten czas leci!). Dzisiaj wraca - nieco odmieniona, ulepszona, nadal pyszna i jeszcze szybsza w przygotowaniu. Zapraszam :)


Z podanych poniżej proporcji można uzyskać pizzę wielkości "fabrycznej" blachy piekarnika.

Składniki:
4 szkl. mąki pszennej (połowa może być pełnoziarnista)
1/2 szkl. oliwy z oliwek
1 i 4/5 szkl. wody
2 szczypty soli
pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, rozmaryn
3 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego
ulubione dodatki (u mnie: cebula zwykła i czerwona, papryka czerwona i żółta, pomidor, czarne oliwki)

Mieszamy mąkę z przyprawami, wlewamy oliwę i wodę, zagniatamy ciasto.
Wałkujemy kulę na prostokątny placek (może też być okrągły, wtedy jednak pizza będzie grubsza). Polecam robić to na papierze do pieczenia (a nawet już na blasze) - oszczędzimy sobie sprzątania.
Smarujemy pizzę cienką warstwą ketchupu lub przecieru pomidorowego. Oprószamy ją bazylią i oregano, nakładamy ulubione dodatki.
Pizza piecze się ok. 20 minut (licząc od zimnego piekarnika oraz z funkcją termoobiegu) w temperaturze ok. 200 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz