poniedziałek, 31 marca 2014

Spaghetti alla napoletana

Przepis wydrukowałam lata temu z jakiejś włoskiej strony kulinarnej i osobiście przetłumaczyłam na język polski. :)

Składniki na dwie głodne osoby:
(jeśli głodnych osób jest więcej, wystarczy podwoić ilość makaronu ;) )

2 puszki krojonych pomidorów (ale bez sosu!)
1/2 paczki spaghetti
2-3 ząbki czosnku
2 średnie papryczki pepperoni
trochę oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, oregano

Ząbki czosnku obieramy, przepoławiamy i smażymy na oliwie na dużej, głębokiej patelni, aż zbrązowieją. Gdy tak się stanie, dorzucamy przekrojone wzdłuż i poprzek papryczki pepperoni (uprzednio pozbawione nasion i oczywiście umyte).


Zaraz potem dodajemy pomidory z puszek, solimy danie i smażymy 10 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie w dużym garnku wstawiamy wodę na makaron.
Następnie wyławiamy kawałki czosnku i papryczek (z tymi ostatnimi można zrobić pyszną kanapkę), których niemal cała moc została w daniu. Przyprawiamy i dodajemy spaghetti ugotowane al dente. Całość jeszcze chwilę trzymamy na ogniu, doprawiamy i mieszamy za pomocą dwóch łyżek.


Gotowe! Przekładamy na talerze, dekorujemy bazylią, włączamy odpowiednią (włoską, z Neapolem w tytule ;) ) muzykę...

np. Addio mia bella Napoli w wykonaniu wspaniałego Franco Corellego

... i już możemy rozpocząć konsumpcję. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz