wtorek, 11 lipca 2017

Risotto z ananasem

Wiele lat temu pod koniec lekcji religii w liceum jeden z moich kolegów spytał:
- Zna ksiądz dowcip o ananasie?
- Nie - zaprzeczył zapytany.
- A na nas już czas.
:)

Risotto z ananasem

Składniki:
1 paczka kotletów sojowych o smaku kurczaka
1 cebula
1 puszka ananasa (krojonego)
300 g brązowego ryżu
1/2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
3 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 łyżeczka ziół dalmatyńskich (lub innych)
szczypta chili
1 łyżeczka kurkumy
oraz sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra do doprawienia

1. W garnku zagotowujemy ok. 2,5 litra wody z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, ziołami dalmatyńskimi, chili. Wrzucamy kotlety sojowe i gotujemy.
2. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i szklimy na patelni na oleju rzepakowym. Wlewamy sos sojowy i mieszamy.
3. Miękkie kotlety wyjmujemy z wywaru. Wyławiamy z niego ziele angielskie i liście laurowe. Wrzucamy kurkumę i ryż, który gotujemy do miękkości.
4. Kotlety sojowe kroimy w kostkę i łączymy w naczyniu żaroodpornym z cebulą i ananasem z puszki (bez zalewy).
5. Dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy, mieszamy.
6. Pieczemy w piekarniku ok. 30-40 minut.


Wielorybkowa porcja ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz