poniedziałek, 26 września 2016

Zupa krem z cukinii

Krem z cukinii

Składniki:
4 małe cukinie
2 marchewki
1 por
1 garść mrożonej włoszczyzny w paskach
1/2 cytryny
oliwa z oliwek, pieprz, sól


1. Włoszczyznę i marchewki zalewamy 1 litrem wody i wstawiamy na gaz.
2. Podczas gdy bulion się gotuje, na dużej patelni podsmażamy na oliwie pokrojony w półtalarki por i cukinie pocięte w ćwierćtalarki (tyle ile się zmieści). Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wlewamy dwie chochle bulionu i dusimy ok. kwadransa.
3. Gdy marchewki będą miękkie, wyjmujemy je z garnka i odkładamy na bok. Bulion zaś wlewamy do kielicha blendera, umieszczamy tam również zawartość patelni i surową cukinię, która nam została. Blendujemy na gładką masę. Przelewamy do garnka.
4. Marchewki kroimy na plasterki i wrzucamy do zupy. Podgrzewamy.

Świetnie smakuje z grzankami lub bagietką czosnkową.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam zupę cukiniową. A u mnie cukinia, bakłażan, cebula i bataty w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia u mnie jest na pierwszym miejscu zawsze i wszędzie. Do takich zup filtruję wodę w filtrze molekularnym z naturalną mineralizacją aby wydobyć ich smak jeszcze bardziej.

    OdpowiedzUsuń