Istnieją sprzęty kuchenne, bez których nie wyobrażam sobie zdrowego odżywiania. Wśród nich znajduje się wielofunkcyjny mikser firmy Predom-Zelmer, który chociaż starszy ode mnie*, zadziwiająco dobrze sprawdza się w przygotowywaniu kremów, sosów, koktajli, past i innych dobrych rzeczy.
*lub młodszy o parę miesięcy, jeśli widniejące na mikserze 09/85 oznacza datę produkcji
Równie ważne miejsce zajmuje w mojej kuchni wysłużona trzypiętrowa kiełkownica. Hoduję w niej głównie kiełki fasolki mung, które po prostu uwielbiam za szybkość wzrostu, świetny smak i bogactwo żelaza (kiedyś w ciągu miesiąca wyszłam dzięki nim z lekkiej anemii).
plastikowa przyjaciółka każdego weg(etari)anina :)
No, dobrze, po powyższej nudnej prezentacji ulubionych kuchennych sprzętów, przechodzę do rzeczy. ;)
Proszę Państwa, oto pyszna, apetyczna i bardzo zdrowa surówka mung!
Proszę Państwa, oto pyszna, apetyczna i bardzo zdrowa surówka mung!
Składniki: 2 "piętra" kiełków fasolki mung (ok. 2 szklanki), 2 łodygi selera naciowego, 1 zielona papryka, 1 duża marchewka,
5 rzodkiewek, 1/2 kalarepy, 1/2 małej czerwonej cebuli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz