Zanim przejdę do przepisu, chciałabym się pochwalić. Otóż niniejszy blog został przyjęty do programu Weganizm. Spróbujesz? i od dziś dumnie nosi w swym szablonie logo tegoż niczym żołnierz odznaczenie. ;)
Niby rzecz niewielka, a cieszy. :)
Poniżej moja propozycja obiadu na słodko - ryż z jabłkami.
Składniki:
3 torebki brązowego ryżu
3-4 jabłka, najlepiej słodkie i kruche
garść rodzynków
Ryż gotujemy. Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazdek nasiennych; tniemy w plasterki.
W niewielkim naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ugotowany ryż i rodzynki oraz jabłka.
Na samym wierzchu powinien znaleźć się ryż. Przed wstawieniem dania do piekarnika można delikatnie skropić je wodą. Pieczemy pod przykryciem 40 minut w średniej temperaturze.
Piotr Bukartyk, Piasku ziarenka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz