poniedziałek, 16 września 2013

Najłatwiejsze ciasto w świecie

Wykonanie tego ciasta nie wymaga użycia miksera, brudzenia wielu naczyń czy kupowania wymyślnych składników. Zawsze się udaje i wszystkim smakuje :)


Poniższa receptura powstała w wyniku skompilowania dwóch przepisów znalezionych bardzo dawno temu u blogowej konkurencji (nie pamiętam, gdzie konkretnie, przepraszam)

Składniki:
2 kubki mąki
1 kubek cukru
1 łyżka stołowa sody oczyszczonej (bez "górki")
1 kubek mocnej herbaty (ja zaparzam z dwóch torebek)
1/2 szklanki oleju
3 łyżki dżemu
dowolne owoce (np. 5 śliwek, 1,5 jabłka lub gruszki)

Mieszamy w misce suche składniki. Dodajemy składniki mokre i ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy cząstki owoców (możemy je nieznacznie przyprószyć cukrem wanilinowym).


Placek pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni.


Placek ze śliwkami zaserwowany gościom w sobotę (dziś już tylko słodkie wspomnienie... ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz